7 Cara Mencegah HIV/AIDS yang Boleh Anda Lakukan

admin. March 5, 2023

HIV (virus immunodeficiency manusia) adalah jangkitan yang menyebabkan gangguan pada sistem imun sehingga sel semula jadi badan tidak mampu melawan jangkitan dan penyakit. Jangkitan HIV yang tidak mendapat rawatan akan membawa kepada AIDS (sindrom kekurangan imun yang diperolehi), yang merupakan keadaan kronik yang mengancam nyawa. Jadi, apakah langkah pencegahan yang boleh diambil?

Bagaimana HIV dihantar ke dalam badan

Sebelum menerangkan cara mencegah HIV, perlu diingatkan bahawa penularan virus ini boleh berlaku melalui pendedahan langsung kepada cecair badan dengan orang yang positif HIV, seperti:

  • darah.
  • Air mani.
  • Cecair rektum.
  • Keputihan.
  • Cecair pra mani atau cecair praejakulasi.
  • Susu ibu.

Di samping itu, cara yang paling biasa untuk menularkan HIV/AIDS termasuk:

  • Melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan seseorang yang mempunyai HIV, termasuk seks dubur atau faraj.
  • Berkongsi picagari dengan penghidap HIV.
  • Transmisi HIV daripada wanita hamil kepada anaknya semasa hamil.

HIV boleh berjangkit jika salah satu cecair badan orang yang dijangkiti HIV memasuki badan anda. Walaupun begitu, HIV tidak berjangkit hanya melalui sentuhan fizikal biasa seperti berjabat tangan, berpelukan, atau aktiviti biasa lain.

Baca JugaKanser Paru-paru Peringkat 2: Gejala, Punca dan Rawatan

Pelbagai Langkah Mencegah Penularan HIV

Kerana penyakit ini sangat berbahaya dan belum ada ubat/vaksin HIV, adalah penting untuk melindungi diri sendiri dan orang lain dengan mengambil langkah berjaga-jaga.

Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah penyakit HIV yang penting untuk anda ketahui, termasuk:

1. Kenali Pasangan Anda

Ketahui dengan siapa anda akan melakukan hubungan seks. Pastikan semua pihak selamat dan bersih daripada risiko penyakit kelamin. Di samping itu, adalah dinasihatkan untuk tidak mempunyai banyak pasangan seksual untuk mengurangkan risiko pendedahan kepada HIV atau jangkitan seksual yang lain.

2. Gunakan Kondom

Setiap kali anda melakukan hubungan seks, gunakan kondom baru untuk sama ada seks dubur atau seks faraj. guna pelincir atau pelincir berasaskan air untuk mengelakkan kondom daripada pecah. Selain itu, wanita juga boleh menggunakan kondom wanita.

3. Gunakan picagari steril

Jika anda perlu menggunakan picagari atau infusi, gunakan jarum baru, bersih dan steril. Termasuk penggunaan jarum untuk tatu atau tindikan. Jarum terpakai atau tidak steril menimbulkan risiko penularan virus.

4. Ujian untuk penyakit kelamin

Anda dan pasangan anda boleh menjalankan ujian untuk penyakit kelamin untuk memastikan keselamatan semasa hubungan seksual nanti. Ujian ini boleh menjadi langkah pencegahan untuk tidak menularkan penyakit kelamin kepada orang lain.

5. Ujian HIV

Ujian HIV adalah satu-satunya diagnosis HIV yang betul. Terdapat beberapa jenis ujian HIV, seperti ujian darah, ujian antibodi, ujian antibodi dan gabungan antigen. Jika anda berada dalam kumpulan orang yang berisiko tinggi untuk mendapat HIV, maka lakukan ujian HIV ini dengan segera.

Pada masa ini, kit ujian HIV boleh didapati di farmasi supaya anda boleh melakukan pemeriksaan sendiri di rumah. Anda boleh membelinya di sini

Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan keputusan yang tepat anda masih dinasihatkan untuk menjalani ujian HIV di hospital atau pusat kesihatan.

6. Profilaksis Pra Pendedahan (PPrP)

Profilaksis Pra Pendedahan (PPrP) atau profilaksis pra-pendedahan (PrEP) adalah salah satu pencegahan HIV bagi seseorang yang tidak HIV positif; tetapi mempunyai risiko tinggi terdedah kepada virus ini. Ubat PrEP adalah cara yang berkesan untuk mencegah HIV jika digunakan secara konsisten. Anda boleh membelinya di sini.

Ubat ini mesti diambil dalam masa 72 jam selepas seseorang yang berisiko tinggi terdedah kepada HIV, contohnya, menyedari bahawa anda telah melakukan hubungan seks dengan pasangan HIV positif.

Perlu diingatkan, ubat-ubatan pencegahan HIV ini diklasifikasikan sebagai ubat kuat, jadi penggunaannya mesti ditetapkan oleh doktor yang berpengalaman dalam menguruskan jangkitan HIV.

7. Berkhatan

Berdasarkan bukti perubatan, lelaki berkhatan boleh mengurangkan risiko jangkitan HIV. Pun begitu, tetap lakukan kaedah pencegahan HIV/AIDS seperti yang dinyatakan di atas.

Baca Juga5 Jenis Kanser Yang Membuatkan Anda Selalu Hidung Berdarah

Cara Mencegah Penularan HIV daripada Ibu kepada Bayi

Ibu mengandung HIV positif boleh menghantar HIV kepada bayinya, tetapi keadaan ini boleh dicegah dengan penjagaan yang maksimum. Wanita hamil mesti mengambil ubat HIV yang ditetapkan oleh doktor.

Selepas bayi dilahirkan, bayi juga memerlukan rawatan dengan ubat HIV. Selain itu, ibu juga tidak boleh menyusu kerana berisiko menularkannya. Keadaan ini sangat serius, anda harus berunding dengan doktor secara intensif.

SekarangItu adalah beberapa cara untuk mencegah HIV/AIDS yang penting untuk anda ketahui. Di samping itu, seseorang yang positif HIV mesti dirawat dengan ubat HIV yang dipanggil terapi antiretroviral (ART) supaya tidak menularkan HIV kepada pasangan HIV negatif.

Leave a Comment

Artikel Terkait