6 Punca Sakit Tulang Rusuk dan Cara Mengatasinya

admin. March 5, 2023

Sakit tulang rusuk adalah keadaan yang boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, dari ringan hingga serius. Lihat penjelasan tentang punca-punca bagaimana untuk menangani sakit pada tulang rusuk, sepenuhnya di bawah.

Punca Sakit Tulang Rusuk

Terdapat banyak kemungkinan untuk sakit tulang rusuk. Doktor akan mendiagnosis punca asas dengan pemeriksaan fizikal dan kaedah pengimejan. Beberapa punca biasa untuk sakit pada tulang rusuk adalah:

1. Kecederaan

Kecederaan pada dada akibat terjatuh, perlanggaran lalu lintas, atau sentuhan berkaitan sukan adalah punca paling biasa sakit rusuk. Jenis kecederaan termasuk:

 • Patah tulang rusuk.
 • tulang rusuk retak.
 • Kecederaan otot.
 • Lebam tulang rusuk.

Sakit tulang rusuk yang berlaku selepas kecederaan biasanya didiagnosis dengan X-ray untuk menyerlahkan sama ada tulang itu patah, retak atau patah. Pengimejan resonans magnetik (MRI) dan kaedah imbasan lain boleh mengesan kerosakan tisu lembut.

2. Kostokondritis

Costochondritis atau sindrom Tietze adalah satu lagi punca biasa sakit tulang rusuk.

Keadaan costochondritic ini dicirikan oleh keradangan pada tulang rusuk. Ia biasanya berlaku dalam rawan yang menghubungkan rusuk atas ke sternum, kawasan yang dipanggil sendi costosternal.

Kesakitan tulang rusuk dari costochondritis berkisar dari ringan hingga teruk. Gejala termasuk kelembutan dan kesakitan apabila menyentuh kawasan dada. Kes yang teruk boleh menyebabkan rasa sakit yang memancar ke anggota badan lain atau sakit yang mengganggu aktiviti harian.

3. Pleuritis

Pleurisy atau pleuritis ialah keradangan yang menjejaskan lapisan paru-paru dan dada. Tisu nipis yang melapisi dinding dada dan paru-paru ini dipanggil pleura. Keradangan lapisan ini menyebabkan kesakitan yang ketara.

Pleuritis biasanya berlangsung dari beberapa hari hingga 2 minggu. Keadaan paru-paru radang lain seperti bronkitis juga boleh menyebabkan sakit di sekitar tulang rusuk.

4. Kanser

Salah satu simptom kanser paru-paru ialah sakit tulang rusuk atau sakit dada yang menjadi lebih teruk apabila bernafas dalam-dalam, batuk, atau ketawa. Gejala lain yang perlu diberi perhatian termasuk batuk darah/kahak, sesak nafas, dan berdehit.

Penghidap kanser paru-paru peringkat awal mempunyai peluang yang lebih baik untuk sembuh jika mereka mendapat rawatan seawal mungkin.

Metastasis kanser paru-paru adalah keadaan yang mengancam nyawa kerana sel-sel kanser dari paru-paru telah merebak ke organ atau tisu badan yang lain. Keadaan ini boleh menyebabkan sakit pada tulang rusuk atau dada.

5. Fibromyalgia

Fibromyalgia atau fibromyalgia adalah keadaan kronik yang boleh menyebabkan kesakitan di seluruh badan. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita

Kesakitan yang berkaitan dengan fibromyalgia mungkin terbakar, berdenyut, atau menikam. Kesakitan ini biasanya dirasai pada tulang rusuk, walaupun mana-mana bahagian badan boleh terjejas.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa sakit dada yang tidak spesifik, termasuk sakit tulang rusuk, adalah keadaan paling biasa yang menyebabkan penghidap fibromyalgia dimasukkan ke hospital.

6. Embolisme pulmonari

Embolisme pulmonari adalah penyumbatan saluran darah dalam paru-paru yang disebabkan oleh bekuan darah. Sebagai tambahan kepada sakit tulang rusuk, embolisme pulmonari boleh menyebabkan gejala seperti:

 • Sukar untuk bernafas.
 • Pernafasan cepat.
 • Batuk, termasuk batuk darah.
 • Risau.
 • Pening.
 • berpeluh.
 • Degupan jantung tidak teratur.

Rawatan segera diperlukan apabila anda mengalami beberapa simptom di atas. Diagnosis dan rawatan segera boleh mengelakkan komplikasi dan membawa kepada jangka hayat yang lebih tinggi.

Baca JugaSakit Kaki: Punca dan Cara Mengatasinya

Menyedari Sakit Tulang Rusuk Kanan atau Kiri

Tulang rusuk melekat pada sternum, iaitu tulang panjang yang mengalir ke bahagian tengah dada. Tulang rusuk dilekatkan di hadapan oleh tulang rawan yang merupakan tisu yang kuat lagi fleksibel. Di bahagian belakang, tulang rusuk melekat pada tulang belakang.

Sementara itu, hati terletak di hujung bawah rusuk di sebelah kanan dan limpa di sebelah kiri. Kedua-duanya diberi perlindungan oleh tulang rusuk. Pundi hempedu dan buah pinggang terletak betul-betul di bawah tulang rusuk.

Jika mana-mana komponen sangkar rusuk, termasuk rawan atau organ di sekelilingnya terjejas oleh kecederaan atau penyakit, seseorang akan berasa sakit rusuk kiri atau kanan.

Rawatan Sakit Tulang Rusuk

Ubat anti-radang seperti ibuprofen atau acetaminophen boleh membantu dengan kesakitan yang berlaku pada tulang rusuk. Jika sakit disebabkan oleh batuk, anda boleh mencuba ubat penahan batuk seperti dextromethorphan.

Perlu diketahui, sakit yang berlaku di bahagian rusuk atau dada mungkin merupakan petanda masalah kesihatan yang serius, jadi adalah penting untuk mendapatkan rawatan jika mengalami kesakitan yang teruk, terutamanya jika ia dikaitkan dengan gejala lain seperti kesukaran bernafas, pengsan, degupan jantung tidak teratur, atau banyak berpeluh.

Leave a Comment

Artikel Terkait