6 Jenis Makanan Sumber Karbohidrat untuk MPASI

admin. March 6, 2023

Selain daripada protein, karbohidrat untuk pepejal juga bagus untuk tumbesaran dan perkembangan bayi. Ubi kayu merupakan salah satu karbohidrat yang mempunyai kandungan nutrisi yang berguna. Selain ubi kayu, terdapat banyak sumber karbohidrat lain yang akan diterangkan di bawah!

Jenis Makanan Sumber Karbohidrat untuk MPASI

Karbohidrat adalah sumber tenaga yang paling penting bagi tubuh. Ia adalah bahagian penting dalam diet yang sihat untuk kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa.

Terdapat dua bentuk karbohidrat utama. Yang pertama ialah karbohidrat ringkas (gula ringkas)—termasuk fruktosa, glukosa dan laktosa—yang terdapat dalam buah keseluruhan.

Yang kedua ialah karbohidrat kompleks (atau kanji) yang terdapat dalam makanan seperti sayur-sayuran berkanji, bijirin penuh, nasi, roti dan bijirin.

Berikut adalah pelbagai jenis makanan yang mengandungi karbohidrat dan sesuai untuk pepejal:

1. Nasi

Beras adalah sumber serat, magnesium, mangan, vitamin B1 dan B6, selenium dan fosforus.

Beras selamat untuk bayi yang berumur sekurang-kurangnya 6 bulan, asalkan ia telah dilenyek hingga kekonsistenan yang mudah ditelan bayi.

Selain itu, Ibu juga boleh memberi bubur nasi campur susu ibu.

2. Jagung

Jagung selamat untuk dimakan oleh bayi apabila ia telah dilenyek. Jagung boleh diperkenalkan sebagai makanan bayi seawal usia 6 bulan. Melicinkannya akan menghilangkan risiko tercekik sebelum anak anda belajar mengunyah.

Memperkenalkan jagung sebagai sumber karbohidrat untuk makanan pelengkap kepada bayi boleh menjadi bahagian yang sihat dalam diet kanak-kanak apabila dia boleh makan makanan pejal.

Memberi makan jagung bayi anda bukan sahaja akan memberikan nutrisi, tetapi juga akan membantu mengenal pasti alahan dan menyokong perkembangan keseluruhan mereka.

3. Ubi keledek

Ubi keledek adalah sumber karbohidrat yang sangat berkhasiat dan lazat. Ini menjadikannya makanan yang sempurna untuk bayi.

Makanan ini boleh dilenyek selepas direbus atau dikukus dengan betul, dan teksturnya yang lembut memudahkan bayi menelan dan menghadam. Rasa yang sedikit manis boleh membuatkan si kecil teringin untuk memakannya semula.

Ubi keledek mempunyai khasiat yang cukup banyak sehingga sesuai dijadikan makanan sihat untuk bayi. Ubi keledek mengandungi kira-kira 77% air dan rendah lemak, serta nutrien lain seperti protein, omega 6, serat, karbohidrat dan kalori.

Baca Juga: 8 Ikan Baik untuk Pepejal Bayi

4. Ubi kayu

Ubi kayu adalah ubi yang boleh diperkenalkan sebaik sahaja bayi bersedia untuk memulakan makanan pejal, secara amnya ia boleh diberikan pada usia 6 bulan.

Jangan berikan ubi kayu mentah kepada bayi kerana ia mengandungi toksin semulajadi yang boleh menyebabkan masalah kesihatan. Oleh itu, ubi kayu mesti diproses dengan cara dikukus atau direbus, kemudian dilenyek supaya mudah dimakan oleh bayi.

Makan ubi kayu yang dimasak akan membekalkan banyak karbohidrat untuk tenaga bayi. Kandungan vitamin C di dalamnya juga menyokong imuniti dan kesihatan kulit. Selain itu, ubi kayu juga mengandungi sejumlah kecil kalium, kalsium =, dan zat besi.

5. Kentang

Kentang juga baik untuk bayi sebagai sumber karbohidrat untuk pepejal. Biasanya ubi kentang boleh diberikan kepada bayi apabila mereka berumur sekitar 6 bulan.

Kentang tumbuk boleh digunakan untuk bayi yang diperkenalkan kepada makanan pejal dengan menjadi puri.

Jika anda mencuba pendekatan penyapihan yang dipimpin oleh bayi—Memperkenalkan makanan pepejal dalam bentuk makanan jari—Anda perlu melakukan lebih banyak persediaan untuk menjadikan kentang selamat untuk dimakan sebagai sayuran makanan jari.

Baca Juga: Ini adalah Tanda Kemoterapi Berjaya dan Cara Mengetahuinya

6. Tampal

Anda boleh memberi makan pasta dengan selamat kepada bayi anda selepas mula makan pelbagai jenis makanan. Pasta yang diperbuat daripada tepung ditapis diperkaya dengan nutrien, seperti zat besi, vitamin B1, B2, B3, dan folat.

Bayi yang berumur lebih dari enam bulan boleh diberi pasta dalam beberapa cara. Pastikan Ibu hanya memberikan pasta yang telah masak, lembut dan mudah ditelan. Terdapat beberapa jenis pasta besar dan lebar. Atas sebab ini, memotong pasta yang telah dimasak kepada kepingan kecil boleh mengelakkan risiko tercekik pada bayi.

Anda boleh mencampurkan pasta dengan pelbagai jenis makanan lain, seperti brokoli, kembang kol, lobak merah, kacang hijau, ayam, telur dan tauhu, untuk membuat hidangan yang berkhasiat dan berperisa.

Sekarang, itulah senarai makanan yang menjadi sumber karbohidrat untuk pepejal. Walaupun ia boleh diberikan kepada bayi, anda perlu berjumpa pakar pemakanan terlebih dahulu, terutamanya jika bayi anda mempunyai alahan.

Leave a Comment

Artikel Terkait