5 Jenis Kanser Yang Membuatkan Anda Selalu Hidung Berdarah

admin. March 5, 2023

Pendarahan hidung, juga dikenali sebagai epistaksis, adalah perkara biasa dan biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, terdapat jenis kanser yang boleh menyebabkan pendarahan hidung. Apakah kanser yang menyebabkan pendarahan hidung? Baca lebih lanjut di bawah.

Jenis Kanser Yang Menyebabkan Hidung Berdarah

Biasanya pendarahan hidung berhenti dengan sendirinya tanpa rawatan perubatan dan tidak menandakan masalah kesihatan yang ketara. Walau bagaimanapun, pendarahan hidung yang berlaku secara berterusan atau tanpa sebab yang jelas boleh menunjukkan penyakit asas yang serius, termasuk kanser.

Berikut adalah beberapa jenis kanser yang menyebabkan pendarahan hidung, termasuk:

1. Kanser Sinus Paranasal dan Rongga Hidung

Pendarahan hidung yang berlaku berulang kali boleh menjadi simptom tumor barah dalam rongga hidung atau dikenali sebagai sinus paranasal. Karsinoma sel skuamosa atau karsinoma sel skuamosa (SCC) ialah jenis kanser yang paling biasa di rantau ini. SCC mula muncul dari tisu yang melapisi hidung atau sinus.

Walaupun jarang, kanser sinus paranasal dan rongga hidung boleh timbul daripada tulang seperti tulang rawan atau jenis tisu penghubung yang lain.

Hidung berdarah akibat kanser hidung atau sinus biasanya berulang dalam satu lubang hidung dan tidak menyebabkan pendarahan yang banyak.

Gejala lain kanser sinus paranasal dan rongga hidung termasuk:

 • kena selsema.
 • Hidung tersumbat di satu pihak
 • Sakit di muka.
 • Sakit gigi.
 • Tekanan pada telinga.

2. Kanser nasofaring

Kanser nasofaring adalah sejenis kanser yang jarang berlaku di bahagian tekak yang menghubungkan bahagian belakang hidung dengan bahagian belakang mulut.

Kanser jenis ini tidak boleh dikelirukan dengan jenis kanser lain yang juga berlaku di tekak, seperti kanser laryngeal dan kanser esofagus.

Bukan sahaja menyebabkan hidung berdarah, kanser nasofaring juga menyebabkan sakit kepala, kahak berdarah, dan penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas.

Gejala lain kanser nasofaring termasuk:

 • Ketulan pada leher
 • Gangguan pendengaran.
 • Tinnitus.
 • Hidung tersumbat.
 • Penglihatan berganda.
 • Kesukaran menelan
 • suara serak.

Baca Juga: 5 Jenis Kanser Yang Membuatkan Anda Selalu Hidung Berdarah

3. Limfoma

Limfoma adalah kanser yang menyerang sel-sel sistem imun (limfosit) yang melawan jangkitan. Sel-sel ini berada dalam nodus limfa, limpa, timus, sumsum tulang, dan bahagian lain badan. Apabila seseorang mempunyai limfoma, limfosit boleh berubah dan membesar di luar kawalan.

Terdapat dua jenis limfoma utama iaitu limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin. Limfoma hidung dan paranasal biasanya jenis limfoma bukan Hodgkin. Pertumbuhan tisu limfoid kanser dalam hidung atau sinus boleh menghakis saluran darah berdekatan, menyebabkan pendarahan hidung.

Dalam keadaan yang jarang berlaku, penglibatan sumsum tulang dengan limfoma Hodgkin lanjutan atau limfoma bukan Hodgkin yang timbul di tempat lain dalam badan—boleh menyebabkan pendarahan hidung akibat pengurangan pengeluaran platelet.

4. Leukemia

Leukemia adalah sejenis kanser darah yang boleh menyebabkan hidung berdarah. Pendarahan hidung akibat leukemia boleh menjadi sukar untuk dihentikan, walaupun pendarahan biasanya ringan.

Leukemia adalah kanser tisu pembentuk darah; termasuk sumsum tulang dan sistem limfa. Leukemia biasanya melibatkan sel darah putih yang berfungsi untuk melawan jangkitan.

Sel darah putih biasanya tumbuh dan membahagi secara teratur mengikut keperluan badan. Walau bagaimanapun, pada penghidap leukemia, sumsum tulang menghasilkan sel darah putih yang tidak normal secara berlebihan dan tidak berfungsi dengan baik.

Selain pendarahan hidung dan mudah lebam, gejala leukemia lain yang mungkin termasuk:

 • Demam.
 • Berpeluh malam.
 • Sakit tulang.
 • Nodus limfa bengkak.
 • Keletihan.
 • Berat badan turun tanpa sebab yang jelas.

Baca Juga: Diabetes dan Kaitannya dengan Peningkatan Risiko Kanser

5. Mieloma Berbilang

Mieloma berbilang adalah kanser yang terbentuk dalam sejenis sel darah putih yang dipanggil sel plasma. Sel plasma yang sihat berfungsi untuk melawan jangkitan dengan membuat antibodi yang mengenali dan menyerang kuman.

Keadaan ini menjadikan sel plasma kanser membiak dalam sumsum tulang dan menyesakkan sel darah yang sihat. Daripada menghasilkan antibodi yang berguna, sel kanser menghasilkan protein abnormal yang menyebabkan komplikasi.

Penderita pelbagai myeloma mungkin mengalami lebam dan pendarahan yang luar biasa seperti pendarahan hidung yang kerap, gusi berdarah dan haid yang berat.

Gejala ini berlaku kerana sel kanser dalam sumsum tulang boleh menghentikan pembentukan sel pembekuan darah yang dipanggil platelet.

Sekarang, itulah beberapa jenis kanser yang boleh menyebabkan hidung berdarah. Sekiranya anda kerap mengalaminya, anda perlu segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang betul. Semoga info ini bermanfaat ya Kawan Sihat!

Leave a Comment

Artikel Terkait