5 Cara Penularan HIV dan Cara Mencegahnya (Lengkap)

admin. March 5, 2023

Ramai orang masih keliru tentang bagaimana HIV ditularkan, lantas menjadikan penghidap HIV mendapat stigma. Virus kekurangan imun manusia (HIV) adalah virus yang menyerang sistem imun. Sekiranya anda tidak mendapat rawatan yang betul, pesakit HIV boleh mengalami pelbagai jenis aduan penyakit oportunistik atau juga dikenali sebagai HIV. Sindrom Kurang Daya Tahan Diperolehi (BANTUAN). AIDS adalah diagnosis jangkitan HIV peringkat akhir. Jadi, bagaimana virus ini boleh disebarkan?

Bagaimana Virus HIV Berjangkit

Pada asasnya, seseorang boleh terdedah kepada virus HIV jika dia mempunyai hubungan langsung dengan cecair badan tertentu seseorang yang hidup dengan HIV. Cecair ini adalah:

  • darah
  • Air mani dan cecair pra-ejakulasi
  • Cecair rektum
  • Keputihan
  • ASI

Berikut adalah penjelasan lengkap tentang beberapa cara penularan HIV, termasuk:

1. Seks Berisiko

HIV disebarkan melalui hubungan seksual. Berisiko di sini dimaksudkan jika salah seorang pasangan dijangkiti virus HIV dan kemudian melakukan hubungan seks dubur atau faraj tanpa menggunakan kondom.

2. Penghantaran melalui Picagari

Cara seterusnya penularan HIV adalah melalui jarum. Penggunaan jarum suntikan bukan sahaja boleh didapati di hospital, malah di kalangan pengguna dadah, perkhidmatan akupuntur hinggalah perkhidmatan tatu. Oleh itu, pastikan anda mendapatkan jarum baru apabila menggunakan perkhidmatan akupunktur atau tatu.

Juga ambil perhatian, kerana HIV disebarkan melalui jarum suntikan, adalah penting untuk mengetahui bahawa HIV boleh hidup dalam jarum terpakai sehingga 42 hari bergantung pada suhu dan faktor lain.

Baca Juga: MVA-B: Vaksin Menentang Virus HIV

3. Pemindahan Darah

Cara penularan HIV seterusnya ialah menerima pemindahan darah, pemindahan organ, atau tisu yang tercemar dengan HIV. Walaupun begitu, dengan perkembangan teknologi risiko penularan HIV yang timbul daripada pemindahan darah adalah agak kecil kerana ujian ketat darah atau tisu yang didermakan.

4. Semasa Mengandung atau Menyusu

Satu lagi cara penularan HIV boleh berlaku dari ibu kepada anak semasa mengandung atau menyusu. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat HIV telah membantu mengurangkan risiko penularan HIV dari ibu kepada anak.

5. Sentuhan dengan Bahagian Badan yang Cedera

HIV disebarkan melalui sentuhan antara kulit yang pecah atau membran mukus dengan darah yang dijangkiti HIV atau cecair badan yang tercemar dengan darah. Di samping itu, cara penularan HIV boleh berlaku daripada ciuman dalam pada mulut dan kedua-dua pasangan mengalami luka atau gusi berdarah. Darah pasangan HIV-positif memasuki aliran darah pasangan HIV-negatif. Walau bagaimanapun, HIV tidak merebak melalui air liur.

Cara Mencegah Penularan HIV

Setelah mengetahui pelbagai cara penularan HIV seperti di atas, satu lagi perkara penting yang perlu diketahui ialah cara mencegah penularan HIV.

Walaupun tiada vaksin yang boleh digunakan untuk mencegah jangkitan HIV dan tiada ubat untuk AIDS, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan jangkitan, termasuk:

Baca Juga: Petua Sihat dan Cara Menjaga Pesakit AIDS di Rumah

1. Menggunakan Kondom

Kerana HIV berjangkit melalui cecair badan, cara mencegah HIV adalah yang terbaik menggunakan kondom setiap kali anda melakukan hubungan seks, terutamanya jika anda tidak tahu sama ada pasangan anda menghidap virus HIV atau tidak.

2. Elakkan Menggunakan Picagari Terpakai

Setiap kali anda akan menggunakan picagari, sama ada di hospital, terapi akupunktur, atau tatu atau tempat menindik, pastikan anda sentiasa mendapatkan picagari baharu yang tertutup. Tolak segera jika anda menggunakan jarum yang digunakan kerana risiko penularan HIV.

3. Elakkan guna Dadah Terlarang

Berkongsi penggunaan dadah haram melalui jarum juga boleh menyebabkan penularan HIV. Selain itu, dadah haram juga menyukarkan anda untuk berfikir dengan jelas sehingga anda cenderung membuat keputusan yang tidak baik. Jadi, cara mencegah HIV adalah dengan mengelakkan dadah terlarang dan picagari terpakai.

4. Menggunakan Post-Exposure Prophylaxis (PEP)

guna profilaksis selepas pendedahan jika anda telah terdedah kepada HIV. Jika anda fikir anda mungkin terdedah melalui seks atau batang jarum, mengambil PEP secepat mungkin dalam tempoh 72 jam pertama mengurangkan risiko anda dijangkiti HIV. Anda perlu mengambil ubat ini selama 28 hari.

5. Berkhatan

Cara seterusnya untuk mencegah HIV ialah berkhatan lelaki. Terdapat bukti bahawa berkhatan boleh membantu mengurangkan risiko lelaki mendapat jangkitan HIV.

Rawatan HIV

Walaupun tiada ubat untuk menyembuhkan HIV/AIDS, terdapat banyak ubat yang boleh mengawal HIV dan mencegah komplikasi daripada penyakit oportunistik. Ubat-ubatan ini dipanggil terapi antiretroviral (ARV). Setiap orang yang didiagnosis dengan HIV harus memulakan ART, tanpa mengira peringkat jangkitan atau komplikasi.

HAART biasanya merupakan gabungan tiga atau lebih ubat daripada beberapa kelas ubat yang berbeza. Pendekatan ini mempunyai peluang terbaik untuk mengurangkan jumlah HIV dalam darah. Kelas ubat anti-HIV termasuk:

  • Perencat transkripase terbalik bukan nukleosida (NNRTIs).
  • Perencat transkripase terbalik nukleosida atau nukleotida (NRTI).
  • Perencat protease (PI).
  • Mengintegrasikan perencat.
  • Kemasukan atau perencat gabungan.

Leave a Comment

Artikel Terkait