3 Kesan Negatif Manjakan Anak-Anak, Penting Ibu Bapa Tahu

admin. April 8, 2023

Setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk bayi mereka. Tetapi sayangnya, untuk memberikan yang terbaik, ada ibu bapa yang memberikannya dengan cara yang salah. Sesetengah ibu bapa benar-benar memanjakan anak mereka dengan alasan untuk kebaikan anak. Malah, kajian mendapati bahawa terlalu memanjakan kanak-kanak boleh memberi kesan negatif kepada perkembangan kanak-kanak. 

Memetik daripada laman parents.com, terdapat beberapa kesan negatif yang boleh berlaku kepada anak-anak , kerana ibu bapa terlalu memanjakan mereka. Apakah impak ini?

Tidak Berdikari

Kanak-kanak yang terlalu dimanjakan akan membesar dan berkembang secara manja. Dia terdedah untuk menjadi seorang yang tidak boleh berdikari. Apabila dia dewasa, dia boleh sangat bergantung kepada ibu bapanya dan juga orang di sekelilingnya. Kanak-kanak yang terlalu dimanjakan berpotensi untuk membesar dan berkembang menjadi individu yang kurang gembira dan bersyukur.

BERKAITAN:

Kurang Bertanggungjawab

Kajian juga mendapati kanak-kanak yang terlalu dimanjakan akan membesar dan berkembang menjadi anak yang tidak bertanggungjawab. Mereka cenderung menjadi malas, tidak bersemangat, mudah marah dan akan bersembunyi di belakang orang lain apabila melakukan kesilapan. Kanak-kanak ini juga cenderung untuk menjadi kurang ajar dan tidak berfikir pada masa hadapan.

Mempunyai Kemahiran Sosial yang Lemah

Kanak-kanak yang terlalu dimanjakan juga akan mempunyai kemahiran sosial yang lemah. Kanak-kanak ini cenderung memilih dan memilih kawan. Mereka cenderung mempunyai rasa hormat yang rendah terhadap orang lain. Beberapa kajian mendapati bahawa kanak-kanak yang terlalu dimanjakan cenderung untuk mencabar orang lain. 

Itulah antara kesan buruk terlalu memanjakan anak. Penting untuk ibu bapa tahu, kesan ini boleh berlaku dalam jangka masa panjang walaupun sehingga anak dewasa. Kesan ini juga akan memberi kesan buruk kepada kehidupan kanak-kanak itu pada masa hadapan. Saya harap maklumat ini berguna. 

Leave a Comment

Artikel Terkait