12 Makanan Jari Sedap dan Berkhasiat untuk Bayi

admin. March 6, 2023

Makanan jari adalah istilah untuk merujuk kepada beberapa jenis makanan yang boleh anda berikan kepada bayi tersayang. sekarang, nak tahu macam mana makanan jari sedap dan berkhasiat untuk si manja anda makan setiap hari? Semak maklumat penuh di bawah!

Apa itu Makanan Jari?

Frasa makanan jari sebenarnya merujuk kepada makanan yang agak mudah untuk dipegang dan dikunyah oleh bayi. Biasanya makanan jari diperkenalkan pada usia 8-9 bulan, masa bayi boleh diperkenalkan dengan makanan yang lebih padat tetapi mudah dihancurkan oleh air liur bayi.

Tambahan pula, pada usia 8-9 bulan, memang sudah tiba masanya untuk bayi mula mempraktikkan kemahiran motor mereka. Dalam kes ini, gunakan tangan anda untuk mengambil dan mengunyah makanan supaya pada masa akan datang ibu tidak perlu menyuapnya. Oleh itu, sebagai peringkat awal, pilih makanan jari ini.

Baca Juga: Panduan Bahagian Makanan Bayi Mengikut Peringkat Umur

Pilihan Makanan Jari Sedap dan Berkhasiat untuk Si Kecil

Terdapat pelbagai jenis pilihan makanan yang boleh anda berikan kepada si manja sebagai peringkat awal apabila dia ‘berkenalan’ dengan makanan. Apakah mereka?

1. Pisang

Mula-mula ada pisang. Buah yang mempunyai kulit kuning apabila masak mempunyai rasa manis dan tekstur lembut.

Inilah yang menjadikan pisang sangat sesuai untuk dimakan oleh anak anda. Namun, lebih baik daging buah ini dipotong kecil bagi memudahkan si kecil memegang dan mengunyahnya.

2. Bijirin

Makanan seterusnya ialah bijirin kering. Ia sesuai untuk digunakan makanan jari bayi kerana ia boleh melatih kemahiran motor. Dalam kes ini, bayi akan berlatih menggenggam atau mencubit makanan sebelum masuk ke dalam mulutnya.

Selain itu, bijirin mudah dicampur dengan air liur. Ini juga menjadikan proses mengunyah makanan tidak sukar untuk bayi.

Baca Juga: 14 Buah-buahan untuk Bayi yang Selamat Dimakan

3. Ubi keledek

Bayi cenderung suka makanan manis. Oleh itu, anda boleh memberi mereka makanan yang mempunyai rasa manis, tetapi masih penuh dengan nutrien penting.

Ubi keledek adalah salah satu daripadanya. Selain manis dan kaya dengan khasiat, ubi keledek juga mempunyai tekstur yang lembut supaya bayi mudah mengunyahnya. Walau bagaimanapun, ubi kayu perlu diproses dengan merebus atau membakarnya. Ini bertujuan untuk mengekalkan kandungan nutrisinya.

4. pic

Selain daripada pisang, anda juga boleh memberikan buah pic untuk si kecil anda. Teksturnya yang lembut akan memudahkan untuk dikunyah. Lagipun pic juga mengandungi banyak khasiat yang penting untuk menyokong tumbesaran dan perkembangan si manja.

Sama seperti pisang, potong daging kepada beberapa bahagian sebelum diberikan kepada anak anda. Juga pastikan anda telah membersihkan buah sehingga ia benar-benar bersih.

5. Avokado

Masih daripada buah-buahan, makanan seterusnya ialah avokado. Sekali lagi, sebab mengapa buah ini juga dalam senarai makanan jari adalah kerana teksturnya yang lembut yang memudahkan bayi untuk mengunyahnya.

Avokado juga kaya dengan nutrien, salah satunya adalah asid lemak omega-3. Menurut kajian, asid lemak omega-3 sangat baik untuk menyokong perkembangan otak kanak-kanak.

6. Daging

Bayi memerlukan pelbagai nutrien. Salah satu nutrien ini ialah protein. Daripada banyak sumber protein, daging—daging lembu dan ayam—boleh menjadi pilihan yang sangat baik.

Ya, anda juga boleh memberi si kecil makanan dalam bentuk daging. Namun, pastikan daging mempunyai tekstur yang lembut supaya bayi mudah mengunyahnya. Di samping itu, adalah lebih baik untuk memberi daging ini apabila bayi telah memasuki usia 12 bulan.

7. Tampal

Ia mungkin mengambil masa bertahun-tahun sebelum bayi anda boleh berpusing spaghetti pada garpu, jadi mulakan dahulu dengan hidangan pasta. Pilih jenis pasta yang diperbuat daripada varieti gandum penuh yang sihat supaya si manja mendapat nutrisi yang mencukupi.

Apabila memasak pasta, pastikan anda memasaknya lebih lama daripada biasanya. Ini supaya pes itu benar-benar lembut supaya lebih mudah untuk bayi anda mengunyahnya.

anda boleh menambah topping pada pasta, seperti keju parmesan. Selain menambah rasa, keju parmesan juga boleh menjadi sumber kalsium untuk menyokong perkembangan tulang dan gigi si manja. Atau, anda boleh menyediakan sekeping daging.

8. Telur

Anda mungkin pernah mendengar bahawa pada tahun-tahun awal, bayi tidak boleh makan makanan yang boleh mencetuskan tindak balas alahan, dan telur adalah salah satu daripadanya. Walau bagaimanapun, Akademi Pediatrik (AAP) kini sebenarnya mengesyorkan ibu bapa untuk memperkenalkan makanan yang mencetuskan alahan ini.

Sebab untuk memperkenalkan makanan yang mencetuskan alahan seperti telur lebih awal—antara umur 4 dan 11 bulan—ternyata adalah supaya kanak-kanak tidak mengalami alahan terhadap makanan ini pada masa hadapan. Ini sudah tentu satu perkara yang baik, bukan?

Telur merupakan sumber protein yang pastinya bagus untuk menyokong tumbesaran dan perkembangan bayi di bawah umur 1 tahun. Selepas doktor membenarkan anda memberikan telur kepada si kecil anda, barulah anda boleh memproses telur tersebut dengan merebusnya atau menjadikannya telur hancur (telur hancur). Si kecil boleh consume makanan jari ia adalah semasa sarapan pagi.

10. Keju

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, keju adalah sumber kalsium yang baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan tulang dan gigi bayi. Jadi jangan terlepas makanan yang satu ini ya?

Anda boleh memproses keju menjadi pelbagai jenis hidangan. Seperti sebelum ini, sebagai contoh, yang membuat keju sebagai topping daripada pasta. Atau anda boleh campurkan dengan roti untuk dimakan oleh si manja semasa sarapan.

11. Sayur-sayuran

Makanan jari yang lain adalah sayur-sayuran. Terdapat pelbagai jenis pilihan sayuran, seperti brokoli dan lobak merah. Kedua-duanya pastinya mengandungi banyak bahan berkhasiat penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi anda.

Kami mengesyorkan anda memberikan sayur-sayuran rebus kepada bayi. Ini untuk melembutkan tekstur sayur supaya lebih mudah untuk bayi mengambilnya. Selain itu, merebus sayur-sayuran bertujuan untuk mengekalkan kandungan nutrisinya.

12. Tauhu

Teksturnya yang lembut menjadikan tauhu juga sangat sesuai untuk dimakan oleh bayi anda. Selain itu, tauhu juga merupakan sumber protein, maka pengambilannya akan membantu proses tumbesaran dan perkembangan anak menjadi lebih optimum.

Leave a Comment

Artikel Terkait