11 Langkah Penting dalam Menangani Diagnosis Kanser

admin. March 5, 2023

Apabila doktor mendiagnosis bahawa anda menghidap kanser, ia bukanlah sesuatu yang mudah untuk ditangani. Perasaan terkejut, takut, dan kebimbangan pasti akan berlaku. Jika anda keliru dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan, berikut adalah beberapa petua untuk menanganinya.

Apa nak buat Selepas Disahkan Menghidap Kanser?

Apabila anda mula-mula didiagnosis, luangkan masa seketika untuk memproses semua maklumat yang diterima. Sebabnya, macam-macam emosi boleh timbul bila doktor kata kena kanser.

Sebaik sahaja anda berasa cukup tenang, anda boleh mula memikirkan langkah-langkah yang perlu diambil. Berikut adalah beberapa cara untuk menangani diagnosis kanser, termasuk:

1. Ketahui Mengenai Diagnosis

Adalah penting untuk memahami jenis kanser khusus yang anda alami dan pilihan rawatan. Maklumat ini akan memudahkan anda membuat keputusan tentang pelan rawatan yang sedang dijalankan.

Anda boleh menulis senarai soalan yang ingin anda ketahui dan tanya doktor yang memberikan rawatan. Beberapa soalan yang boleh ditanya termasuk:

 • Apakah jenis kanser yang saya ada?
 • Di manakah lokasi kanser?
 • Bolehkah kanser dalam badan saya sembuh?
 • Berapakah peratus kemungkinan kanser ini boleh disembuhkan?
 • Apakah prosedur yang saya perlukan seterusnya?
 • Apakah pilihan rawatan yang boleh saya jalani?
 • Apakah faedah rawatan untuk saya?
 • Apa yang akan berlaku semasa rawatan?
 • Apakah kesan sampingan rawatan?
 • Bilakah saya perlu mendapatkan rawatan di hospital?
 • Apakah yang boleh saya lakukan untuk mengelakkan kanser ini daripada datang kembali?
 • Apa yang akan berlaku jika saya tidak mengambil rawatan?

Semasa lawatan atau perundingan dengan doktor, anda harus menjemput ahli keluarga atau rakan. Langkah ini boleh membantu anda mengingati sesi perundingan yang telah berlaku.

Tiada penanda aras yang jelas untuk seberapa terperinci maklumat yang perlu anda ketahui. Sesetengah orang lebih suka mengetahui setiap fakta, tetapi sesetengah orang lain lebih suka menyerahkan segala-galanya kepada doktor yang merawat.

Baca JugaDiabetes dan Kaitannya dengan Peningkatan Risiko Kanser

2. Mencari Pendapat Kedua

Menghadapi diagnosis kanser bukanlah mudah. Oleh itu, pendapat doktor lain diperlukan untuk membantu memahami keadaan dan memberikan kawalan yang lebih baik.

Rawatan kanser mengambil masa dan proses yang panjang, jadi adalah penting untuk mencari doktor dan pasukan rawatan yang boleh anda percayai.

Anda boleh mencari pakar onkologi yang pakar dalam merawat kanser atau doktor dengan kepakaran lain mengikut lokasi kanser.

3. Tentukan Rawatan

Sebaik sahaja anda mengetahui jenis kanser, tahap keterukan kanser, dan kesan sampingan rawatan, anda boleh memulakan rawatan.

Yakinkan dan sediakan diri anda untuk menjalani satu siri rawatan. Semasa rawatan, anda mungkin mengalami kesan sampingan.

4. Jangka Perubahan Fizikal

Satu lagi perkara penting yang perlu dipertimbangkan semasa menangani diagnosis kanser ialah menjangkakan perubahan fizikal. Anda boleh bertanya kepada doktor anda tentang perubahan fizikal yang boleh berlaku.

Nota, sesetengah ubat akan menyebabkan anda kehilangan rambut anda, mengalami loya yang berterusan, dan menjejaskan kehidupan harian anda. Anda juga mungkin perlu meluangkan sedikit masa di hospital supaya aktiviti harian anda boleh terganggu.

Oleh itu, bersedialah untuk pemindahan tanggungjawab terhadap tugas yang biasa dilakukan. Selain itu, penting juga untuk mula merancang kewangan sebelum memulakan rawatan.

5. Dapatkan Sokongan daripada Rakan dan Keluarga

Sokongan daripada mereka yang paling rapat dengan anda mungkin membantu anda menangani diagnosis kanser. Sebabnya, ‘berita buruk’ ini mungkin menyebabkan tekanan.

Minta sokongan daripada ahli keluarga, rakan, rakan kongsi, terutamanya orang yang mengambil berat tentang anda. Biarkan mereka membantu menyediakan makanan, membersihkan rumah, dan menemani anda melawat doktor.

Jadi, jangan teragak-agak untuk meminta bantuan dalam masa yang sukar ini.

Baca JugaGejala Kanser Otak Peringkat Awal yang Boleh Anda Kenali

6. Tangani Stigma dengan Baik

Beberapa stigma atau pandangan negatif tentang penyakit ini mudah ditemui dalam masyarakat. Oleh itu, supaya anda tidak ‘terkejut’ mencari tindak balas orang sekeliling terhadap kanser, tangani stigma ini dengan baik.

Sebagai contoh, rakan sekerja tiba-tiba mengelak anda kerana takut penyakit ini akan merebak. Anda boleh memberikan pemahaman bahawa keadaan ini tidak seharusnya membuatkan mereka takut untuk berada di sekeliling anda.

7. Kekalkan Gaya Hidup Sihat

Gaya hidup sihat boleh meningkatkan tahap tenaga. Memiliki gaya hidup ini boleh membantu anda menangani tekanan dan keletihan akibat rawatan kanser.

Jika boleh, anda boleh melakukan rutin harian seperti bersenam setiap hari, cukup tidur, dan makan makanan yang sihat. Senaman yang kerap boleh membantu mengurangkan kesan sampingan ubat.

8. Bercakap dengan mangsa kanser yang lain

Orang yang menghidap kanser boleh memahami perasaan anda lebih baik. Bukan sahaja berkongsi pengalaman, bercakap dengan mangsa kanser lain juga boleh membantu anda menangani diagnosis kanser.

Anda boleh bercakap dengan keluarga atau rakan yang menghidap kanser atau penyakit serius lain. Di samping itu, anda juga boleh mencari komuniti dalam talian/luar talian mangsa kanser di kawasan anda.

9. Jaga Diri

Semasa menjalani rawatan kanser, adalah penting untuk menguruskan tekanan dengan baik. Badan yang tenang atau tahap tekanan yang rendah, boleh meningkatkan selera makan, melegakan insomnia, dan melawan keletihan semasa rawatan.

Beberapa aktiviti yang boleh anda lakukan, contohnya membaca buku, mendengar muzik, menonton filem kegemaran anda dan melakukan beberapa siri hobi lain.

Baca JugaMengenal Peringkat Kanser Otak, Dari Peringkat Awal hingga Akhir

10. Kawal Emosi Dengan Baik

Cara menangani diagnosis kanser bagi setiap orang akan berbeza. Oleh itu, adalah penting untuk mencari jalan anda sendiri.

Anda boleh mengawal emosi anda apabila didiagnosis dengan kanser dengan pelbagai cara, seperti:

 • Senaman relaksasi.
 • Kongsi perasaan anda dengan orang yang dipercayai, seperti keluarga atau rakan. Jika perlu, anda boleh berunding dengan pakar psikologi atau psikiatri.
 • Simpan jurnal untuk membantu anda meluahkan fikiran dan perasaan anda.
 • Dapatkan sokongan rohani.
 • Luangkan masa untuk masa saya.
 • Urus masa kerja dan aktiviti santai dengan baik.
 • Jangan takut untuk mengatakan “tidak”.

11. Nilai Semula Tujuan Hidup Anda

Satu lagi perkara yang tidak boleh disedari apabila didiagnosis dengan kanser adalah untuk menilai semula matlamat hidup anda. Ketahui apa yang benar-benar penting dalam hidup.

Sebaik sahaja anda menyedari perkara ini, luangkan masa untuk melibatkan diri dalam aktiviti yang penting dan bermakna kepada anda. Semestinya aktiviti yang dijalankan mestilah sesuai dengan matlamat hidup.

Itulah beberapa petua untuk menangani diagnosis kanser yang boleh diaplikasikan. Kanser adalah penyakit serius yang memerlukan rawatan khas. Proses rawatan yang panjang dan konsultasi doktor yang berterusan mungkin memenatkan anda.

Di tengah-tengah proses rawatan, jangan lupa untuk terus melakukan aktiviti yang anda suka dan bergaul dengan orang yang anda sayangi. Teruskan!

Leave a Comment

Artikel Terkait