11 Kebaikan Brokoli untuk Bayi dan Cara Memprosesnya

admin. March 6, 2023

Khasiat brokoli untuk bayi adalah pelbagai, daripada meningkatkan imunisasi badan hinggalah mengekalkan sistem yang sihat. penghadaman. Semak penjelasan penuh tentang faedahnya untuk kanak-kanak dan cara memprosesnya.

Kandungan brokoli

Salah satu kelebihan brokoli ialah kandungan nutrisinya. Brokoli sarat dengan pelbagai vitamin, mineral, serat dan sebatian bioaktif. Kandungan ini termasuk:

 • Karbohidrat.
 • Protein.
 • gemuk.
 • Vitamin K
 • Vitamin B9.
 • Serat.
 • Vitamin C.
 • Vitamin A
 • Potasium.
 • Fosfor.
 • selenium.
 • Niasin.
 • besi.
 • natrium.
 • Kalsium.
 • Magnesium.

Kebaikan Brokoli untuk Bayi

 

Berikut adalah pelbagai khasiat brokoli yang berguna untuk bayi, antaranya:

1. Meningkatkan Imuniti Badan

Kandungan vitamin C yang tinggi dalam brokoli boleh membantu meningkatkan sistem imun. Apabila sistem imun dipertingkatkan, ia menyokong kesihatan keseluruhan bayi dan membantu melawan penyakit.

2. Meningkatkan Fungsi Penglihatan

Selain vitamin C, unsur lain dalam brokoli yang mempunyai kandungan tinggi ialah vitamin A. Bersama-sama dengan gabungan beta-karotena, vitamin A berfungsi secara langsung untuk menjadikan penglihatan bayi lebih baik dan tajam.

Sementara itu, vitamin B kompleks dan fosforus di dalamnya juga memainkan peranan penting dalam mengekalkan penglihatan yang sihat.

3. Mencegah Anemia

Fungsi teras hemoglobin adalah untuk mengangkut oksigen ke pelbagai bahagian badan melalui saluran darah. Perkembangan hemoglobin bergantung sepenuhnya kepada kehadiran besi dalam badan, tanpanya seseorang mungkin mengalami anemia.

Salah satu mineral utama yang terkandung dalam brokoli ialah zat besi. Meningkatkan jumlah zat besi dalam badan membantu menggalakkan perkembangan hemoglobin.

4. Mengatasi Asid Perut

Untuk mencerna makanan yang diambil, perut perlu menghasilkan asid yang membantu memecahkan makanan. Jika pengeluaran asid tidak dikawal, keasidan yang terhasil boleh menyebabkan ulser terbentuk di dalam perut.

Dalam keadaan sedemikian, sup yang diperbuat daripada brokoli boleh memberikan kelegaan yang sangat diperlukan kepada bayi yang mempunyai masalah perut.

5. Membantu Melawan Radikal Bebas

Kandungan antioksidan yang terdapat dalam brokoli membantu menyahtoksik badan, mengekalkan radikal bebas daripada metabolisme, melindungi sel, dan melindungi tisu badan. Menambah sayur ini dalam pengambilan kanak-kanak adalah amat digalakkan.

Baca Juga: 8 Sumber Protein Haiwan Terbaik untuk Pepejal Bayi

6. Membantu Mengurangkan Sembelit

Kebaikan brokoli untuk anak seterusnya ialah keupayaannya mengatasi masalah sembelit. Brokoli mengandungi serat yang bertindak sebagai julap. Sayuran ini merangsang proses pencernaan dan memastikan ia sihat.

7. Menjaga Kesihatan Otak

Beberapa nutrien dan sebatian bioaktif dalam brokoli boleh melambatkan penurunan mental, menyokong fungsi otak, dan menyokong tisu saraf yang sihat.

Sulforaphane adalah sebatian bioaktif yang kuat yang terdapat dalam brokoli dengan potensi untuk menyokong fungsi otak selepas pengurangan oksigen ke otak. Walaupun begitu, kebanyakan penyelidikan baru telah dijalankan pada haiwan, jadi lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan bagaimana sebatian ini menyokong fungsi neurologi pada manusia.

8. Menjaga Kesihatan Pergigian dan Mulut

Brokoli mengandungi pelbagai nutrien, sebahagian daripadanya diketahui menyokong kesihatan mulut dan mencegah penyakit pergigian.

Brokoli adalah sumber vitamin C dan kalsium yang baik, dua nutrien yang dikaitkan dengan pengurangan risiko periodontitis. Kaempferol, flavonoid yang terdapat dalam brokoli adalah sebatian yang berperanan dalam mencegah periodontitis.

9. Membantu Meningkatkan Kesihatan Tulang dan Sendi

Banyak nutrien yang terdapat dalam brokoli diketahui menyokong kesihatan tulang dan boleh mencegah gangguan berkaitan tulang.

Brokoli adalah sumber vitamin K dan kalsium yang baik, dua nutrien penting untuk mengekalkan tulang yang kuat dan sihat. Sayuran ini juga mengandungi fosforus, zinkvitamin A, dan vitamin C, yang juga diperlukan untuk kesihatan tulang.

Kajian tabung uji menunjukkan bahawa sulforaphane yang terdapat dalam brokoli boleh membantu mencegah osteoarthritis. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk membuat kesimpulan yang pasti tentang peranannya dalam manusia.

10. Melindungi Kulit daripada Cahaya Matahari

Kanser kulit boleh berlaku apabila terdapat peningkatan pendedahan kepada sinaran ultraungu (UV). Satu kajian menunjukkan bahawa sebatian bioaktif dalam brokoli boleh melindungi daripada kerosakan sinaran UV yang menyebabkan kanser kulit.

Satu kajian kecil mendedahkan kesan perlindungan ketara ekstrak brokoli terhadap kerosakan kulit dan perkembangan kanser selepas pendedahan matahari. Walaupun begitu, lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami bagaimana brokoli dan komponen bioaktifnya boleh melindungi kulit daripada kerosakan matahari.

11. Menjaga Kesihatan Jantung

Beberapa kajian menunjukkan bahawa brokoli boleh menyokong kesihatan jantung dalam beberapa cara. Satu kajian menunjukkan bahawa penurunan trigliserida dan kolesterol LDL dan peningkatan kolesterol HDL berlaku apabila seseorang mengambil suplemen tauge brokoli.

Satu kajian terhadap tikus yang diberi makan pucuk brokoli mendedahkan bahawa sayuran ini mempunyai kesan perlindungan yang berpotensi terhadap kematian sel dan tekanan oksidatif dalam tisu jantung selepas serangan jantung.

Selain itu, kandungan serat yang tinggi dalam brokoli juga dikaitkan dengan pengurangan risiko penyakit jantung.

Bilakah Bayi Boleh Makan Brokoli?

Selepas mendapat penerangan tentang pelbagai khasiat brokoli untuk bayi, perkara penting yang perlu diketahui ialah masa yang sesuai untuk memberi sayur ini kepada anak-anak.

Secara umumnya, brokoli adalah sejenis sayuran yang dielakkan oleh sesetengah ibu bapa apabila memperkenalkan makanan pelengkap kepada susu ibu. Masa yang sesuai untuk menambah brokoli ke dalam diet bayi anda ialah apabila anda berumur 10 bulan atau lebih.

Cara Memasak Brokoli untuk Bayi

Perlu diketahui, kaedah memasak boleh mengubah komposisi nutrisi sayur-sayuran, terutamanya mengurangkan vitamin C, protein, dan gula larut. Mengukus nampaknya mempunyai kesan negatif yang paling sedikit.

Memasak brokoli untuk membuat sup brokoli untuk bayi agak mudah. Pastikan brokoli dipotong kecil dan rebus dengan betul. Merebus sayur-sayuran ini adalah perlu untuk meminimumkan kemungkinan tercekik.

Jika anda tidak pasti untuk menghidangkan batangnya, hidangkan kuntum brokoli yang telah dibelah dua. Bila hendak memberi dan cara memproses sayur-sayuran ini hendaklah mengikut kebolehan bayi anda dan naluri anda sebagai ibu bapa.

Walaupun begitu, setiap bayi mempunyai perkembangan yang berbeza. Jika anda tidak pasti memberi brokoli kepada bayi anda, anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan arahan yang betul.

Leave a Comment

Artikel Terkait