10 Tanda Bahawa Anjing Anda Mencintai Anda

admin. May 7, 2023

Anjing menunjukkan kasih sayang kepada manusia dengan cara lain selain pelukan dan senyum. Mereka dapat menunjukkan kasih sayang dengan bersandar pada Anda, membawa mainan untuk Anda, atau membawa barang-barang Anda. Anjing mengekspresikan emosinya dengan berbagai cara yang berkisar dari sangat halus hingga sangat jelas sehingga sulit untuk mengatakan apakah itu ekspresi positif atau negatif.

Anda dapat mengetahui apakah anjing Anda mencintai Anda dengan mencari 10 tanda anjing mencintai kita :

1. Menatap Mata

Jika seseorang membuat Anda merasa tidak nyaman, tidak aman, atau terancam, apakah Anda akan menatap mata mereka dengan tajam? Tidak mungkin! Kontak mata yang lama dan berkelanjutan hanya untuk orang yang Anda cintai, percayai, dan merasa aman bersama.

Hal yang sama berlaku untuk anjing. Menjaga kontak mata tidak hanya merupakan alat yang berguna saat Anda melatih anjing Anda – itu juga dapat membantu Anda menciptakan ikatan yang kuat. Faktanya, ketika anjing Anda menatap Anda, otaknya melepaskan oksitosin. Dikenal sebagai “hormon cinta”, oksitosin adalah hormon yang sama yang dilepaskan otak ibu saat mereka pertama kali membangun hubungan dengan bayi mereka.

Kuncinya adalah menjaga kontak mata alami saat Anda sedang bermain atau berpelukan. Jangan memaksa kontak mata dengan anjing Anda karena itu mungkin akan membuatnya merasa tidak nyaman dan melihat ke arah lain.

2. Mengandalkan Anda

Sama seperti menjaga kontak mata, Anda mungkin tidak akan bersandar pada seseorang yang tidak Anda kenal atau percayai dan begitu pula dengan anjing Anda. Baik Anda duduk di lantai atau di sofa, jika anjing Anda bersandar pada Anda, itu berarti ia merasa aman, nyaman, dan sepenuhnya nyaman. Terkadang anjing akan bersandar pada pemiliknya ketika merasa takut atau cemas, tetapi itu hanya berarti ia melihat Anda sebagai pelindungnya.

3. Tidur di bilik Anda

Jika anda tidak membenarkan anjing anda tidur di atas katil anda, tetapi dia masih suka tidur di dalam bilik anda, ini menunjukkan bahawa dia sangat menyayangi anda. Ia ingin berada dekat dengan anda semasa anda tidur, menunjukkan bahawa ia sangat setia dan tidak mahu dipisahkan dari kumpulan anda.

Jangan lupa untuk melabur dalam katil anjing yang sangat selesa jika anda tidak membenarkan anjing anda tidur di katil anda.

4. Gembira Bila Pulang

Adakah anjing anda melompat naik dan turun, menjilat tangan dan muka anda, membawa mainan kegemarannya, atau “melompat kencing” sedikit apabila anda pulang dari kerja, sekolah atau tugasan? Ya, dia sangat gembira melihat anda! Dan, dengan kemungkinan besar, anda juga merasa sangat gembira melihat anjing anda.

5. Membawa Sepatu dan Kaos Kaki Anda

Anjing yang melekat pada pemiliknya juga suka bau pemiliknya, dan mungkin akan mengambil kasut atau bakul pakaian yang kotor untuk mencari stokin, baju-T atau seluar dalam yang berbau. Mencuri kasut dan pakaian kotor bukanlah perkara yang terbaik, terutamanya jika anjing anda suka mengunyah, tetapi anda boleh menghalang pengunyahan yang tidak sesuai dengan menyediakan anjing anda dengan banyak mainan menarik atau mainan kunyah yang selamat.

6. Semak Keadaan Anda

Anjing yang lebih bebas mungkin tidak sentiasa berada di sisi anda atau bergelung di kaki anda, tetapi itu tidak bermakna dia tidak mencintai anda. Jika anjing anda “mendaftar masuk” untuk anda dari bilik lain, semasa berjalan-jalan atau dalam persekitaran baru, maka dia akan memastikan anda berada berdekatan.

7. Cari Kenalan Fizikal

Hubungan fizikal boleh menjadi sangat penting untuk hubungan anda dengan anjing anda. Membelai, berpelukan, bersandar, dan mungkin juga pelukan lembut adalah isyarat kuat bahawa anda dan anjing anda benar-benar terikat.

8. Kencing Apabila Melihat Anda

Tidak, itu bukan tanda bahawa latihan bilik mandi anjing anda mundur. Anjing, terutamanya anak anjing, mungkin kencing sedikit apabila mereka terlalu teruja, tetapi kebanyakan anjing mengatasi tingkah laku ini dan dapat menahan air kencing mereka apabila mereka gembira melihat anda.

9. Bawa Mainan Kegemaran Anda

Jika anjing anda membawa mainan kegemarannya, ini bukan sahaja bermakna dia mahu bermain walaupun mahu bermain adalah tanda cinta anjing yang besar juga. Sebagai ketua kumpulan anjing anda, dia mempersembahkan barang berharga dan paling disukainya kepada anda.

10. Mengangkat Bibir Dan Tersenyum Pada Anda

Sesetengah anjing belajar bagaimana untuk “senyum” dengan menarik bibir mereka ke belakang untuk mendedahkan senyuman lebar dan gigi. Membalas dengan senyuman lebar dan bunyi gembira akan menunjukkan anjing anda bahawa anda juga menyayanginya.

Leave a Comment

Artikel Terkait