10 Cara Mudah Mengajar Empati dalam Kanak-kanak

admin. March 9, 2023

Mengajar empati kepada kanak-kanak sejak kecil dengan cara yang betul boleh membuatkan anak-anak memahami emosi dan perasaan orang lain. Dengan cara itu, kanak-kanak lebih peka dengan persekitaran mereka. Bagaimana untuk melatihnya? Ayuh, lihat lebih lanjut di bawah!

Cara Mengajar Empati dalam Kanak-kanak

Empati ialah keupayaan untuk memahami, merasakan, atau berkongsi perasaan orang lain.

Keupayaan untuk menunjukkan empati adalah kemahiran hidup yang boleh diajar pada sebarang umur. Hasilnya sangat membuahkan hasil, contohnya kanak-kanak yang empati kurang berkemungkinan membuli orang lain.

Apabila bercakap tentang empati, tindakan kecil boleh membuat perbezaan yang besar. Tindakan kecil membawa manfaat yang besar kerana kanak-kanak menjalin empati ke dalam ikatan kehidupan seharian, dan tindakan ini membantu mereka mengembangkan kemahiran sosial-emosi.

Akhirnya, melatih empati kanak-kanak bertujuan untuk membentuk watak positif dalam diri kanak-kanak.

Berikut adalah pelbagai cara untuk mengajar empati kepada anak-anak yang boleh dilakukan oleh ibu bapa:

1. Puji tingkah laku empati anak

Apabila anak anda melakukan perbuatan baik, beritahu mereka apa yang mereka lakukan dengan betul dan sedetail mungkin. Memberi pujian atas perkara baik yang dilakukannya akan diingati oleh anak, dan kemungkinan besar akan melakukannya lagi pada masa hadapan.

2. Galakkan kanak-kanak bercakap tentang perasaan mereka

Beritahu anak anda bahawa anda mengambil berat tentang perasaannya dengan mendengar dengan teliti. Jika anak anda mempunyai cerita tentang orang lain (contohnya, rakan yang bersikap jahat terhadap rakan lain), dengar pandangan mereka sebelum memberikan pendapat anda.

Apabila anak anda mengatakan dia marah, ulangi apa yang dia katakan, “Oh, anda berasa marah hari ini?” , ia memberitahunya bahawa anda sedang mendengarnya.

Juga, kongsi perasaan anda dengan anak anda. Inilah masa yang sesuai untuk berkongsi perasaan yang tidak berkaitan dengan tindakan anak.

3. Mengajar kesopanan

Adab yang baik adalah cara yang baik untuk kanak-kanak menunjukkan sikap mengambil berat dan menghormati orang lain. “Sila” dan “terima kasih” ialah frasa yang harus digunakan oleh kanak-kanak berumur 5 tahun.

Cuba jelaskan bahawa anda lebih berkemungkinan memberi hadiah apabila orang lain bertanya dengan sopan dan anda tidak suka apabila dia bertanya dengan tidak sopan.

Malah, jika frasa ini terdengar biasa pada masa-masa tertentu, ia mengajar kanak-kanak betapa pentingnya melayan orang lain dengan hormat.

Untuk berbuat demikian, sebut “tolong” dan “terima kasih” dengan kerap kepada anak anda dan orang lain, dan dia akan mengetahui bahawa frasa ini adalah sebahagian daripada komunikasi biasa, di rumah dan di khalayak ramai.

3. Mengajar isyarat bukan lisan

Apabila anak anda berada di taman permainan atau taman, cari tempat yang tenang di mana anda dan anak anda boleh duduk dan memerhati orang lain. Main permainan meneka tentang perasaan orang lain, dan terangkan sebab khusus untuk tekaan anda sendiri.

Sebagai contoh, “lihat orang itu? Dia berjalan dengan sangat laju dan bahunya terbongkok, dan wajahnya kelihatan jengkel. Nampaknya dia marah tentang sesuatu.” Dengan penerangan ini, kanak-kanak dapat mengenali isyarat bukan lisan orang lain.

4. Menunjukkan tingkah laku orang lain

Ajar anak anda untuk melihat apabila orang lain bersikap baik kepadanya. Melakukan ini akan mengukuhkan pemahamannya tentang bagaimana tindakan orang lain mempengaruhi emosinya.

Di samping itu, buku menyediakan peluang yang sangat baik untuk meneroka emosi. Tanya anak anda bagaimana perasaan kanak-kanak dalam cerita dongeng itu, dan jika mereka fikir mereka akan takut atau berani dalam situasi yang sama.

Baca Juga:

5. Libatkan kanak-kanak dalam aktiviti kebajikan

Berbuat baik dan beramal adalah cara terbaik untuk mengajar empati kepada anak-anak. Contohnya, apabila anda membawa makanan kepada jiran atau rakan yang sakit yang baru melahirkan bayi. Libatkan kanak-kanak dalam merancang sesuatu yang baik untuk orang lain

Sebagai contoh, seorang kanak-kanak boleh mengemas pakaian untuk didermakan kepada badan amal atau memilih beberapa mainan untuk didermakan

6. Jangan gunakan kemarahan untuk mengawal anak anda

Walaupun anda boleh marah apabila anak anda melanggar peraturan yang ditetapkan di dalam rumah, cuba jangan gunakan kemarahan sebagai alat untuk mengawal tingkah lakunya. Memarahi anak akan membuatkan dia menutup diri.

ajar arahan dan contoh langsung adalah lebih berkesan, walaupun penting untuk memberitahu anak anda bahawa anda kecewa. Daripada marah, ambil masa untuk bertenang.

7. Beri perhatian kepada kehidupan sosial kanak-kanak

Apabila mengamalkan empati, tanya soalan khusus tentang orang dalam kehidupan seharian mereka. Ini penting untuk mengukuhkan hubungan sosial dan melayan orang lain dengan baik.

Soalan seperti, “dengan siapa anda bermain semasa rehat hari ini?” dan “apa yang anda bercakap dengan rakan anda di dalam bas?” boleh membawa kepada perbincangan tentang melayan orang lain dengan hormat dan baik.

8. Memikirkan orang lain

Setiap hari penuh dengan peluang untuk mengingatkan kanak-kanak untuk berfikir tentang perasaan orang lain. Sebagai contoh, apabila anda berada di pasar raya dan anak anda meminta untuk membeli gula-gula. Cuba katakan, “adakah rakan anda mahu gula-gula juga?”

9. Utamakan menjaga orang lain

Jika anak-anak ingin menghormati pandangan orang lain dan menunjukkan belas kasihan, adalah sangat penting bagi mereka untuk mendengar daripada ibu bapa mereka bahawa menjaga orang lain adalah sama pentingnya dengan kebahagiaan mereka sendiri.

10. Membantu membangunkan kawalan diri dan menguruskan perasaan

Selalunya apabila kanak-kanak tidak menyatakan empati, itu tidak bermakna mereka tidak memilikinya. Itu kerana beberapa perasaan atau imej menghalang empatinya.

Biasanya keupayaan untuk mengambil berat terhadap orang lain dipengaruhi oleh kemarahan, rasa malu, cemburu, atau perasaan negatif yang lain. Membantu kanak-kanak menguruskan perasaan negatif dan prasangka terhadap orang lain sering menghilangkan empati mereka.

sekarang, begitulah cara melatih empati pada anak-anak yang boleh anda cuba.

Leave a Comment

Artikel Terkait