10 Cara Merawat Lepuh Kulit (Perubatan & Herba)

admin. March 5, 2023

Lepuh dicirikan oleh kemunculan gelembung yang dipenuhi dengan cecair di lapisan atas kulit. Lepuh yang muncul boleh diisi dengan darah, plasma, dan nanah. Jadi, bagaimana untuk merawat kulit melepuh akibat air panas atau minyak? Semak penjelasan penuh di bawah.

Pelbagai Cara Merawat Lepuh Kulit

Kulit melepuh adalah keadaan yang secara amnya disebabkan oleh pendedahan langsung kepada haba atau api, contohnya apabila terpercik minyak masak semasa memasak atau kejadian lain yang berkaitan dengan haba dan api.

Bukan sahaja menyakitkan, keadaan ini juga menjadikan kulit kelihatan tidak estetik. Berikut ialah beberapa cara untuk merawat lepuh daripada cara perubatan kepada cara semula jadi, termasuk:

1. Sulfadiazin Perak

Cara pertama untuk merawat lepuh secara perubatan adalah dengan menggunakan salap ubat yang mengandungi ramuan sulfadiazin perak.

Sulfadiazin perak berfungsi untuk membantu merawat lepuh kulit akibat pendedahan kepada minyak, seterika, ekzos motosikal, dan lain-lain dengan mekanisme kerja untuk menghentikan jangkitan kuman sambil menghalang penyebarannya ke kawasan kulit sekeliling.

Perlu diingatkan, ubat kulit melepuh sulfadiazin perak sensitif kepada cahaya matahari. Oleh itu, pastikan anda menutup kawasan kulit yang berlumuran ubat apabila anda berada di luar.

2. Mafenide Asetat

Ubat lepuh dan kulit berair di farmasi yang boleh anda gunakan ialah mafenide asetat. Malah, ubat ini bertujuan untuk luka bakar darjah 3; iaitu melecur yang teruk sehingga menyebabkan kulit kelihatan hangus.

Walau bagaimanapun, salap ini juga boleh digunakan untuk merawat lepuh yang masuk ke dalam luka bakar tahap kedua sulfadiazin perak, salap mafenide asetat berfungsi dengan menghentikan jangkitan sambil menghalang jangkitan daripada merebak ke kawasan kulit sekitar lepuh.

Segera berjumpa doktor jika keadaan kulit yang melepuh sangat mengganggu. Doktor mungkin menetapkan ubat lain mengikut keadaan anda.

3. Krim Vitamin E

Bercakap tentang penjagaan kulit memang tidak boleh dipisahkan dengan vitamin E. Vitamin ini memang mempunyai fungsi untuk membantu membaiki sel kulit yang rosak akibat kecederaan termasuklah melecur yang menyebabkan kulit melepuh.

Salap kulit yang mengandungi vitamin E dijual bebas di bawah pelbagai jenama. Walaupun ia diklasifikasikan sebagai ubat tanpa preskripsi, tanya ahli farmasi atau doktor tentang cara menggunakannya dengan betul.

4. Minyak Kelapa

Minyak kelapa didakwa mampu merawat lepuh kerana adanya asid lemak yang dipanggil laurik.

Lauric Dalam minyak kelapa ia berfungsi dengan menghidratkan kulit, mengurangkan keradangan (keradangan) yang berlaku, meningkatkan pembaikan tisu kulit, dan membantu penyembuhan semula jadi kulit.

Sapukan minyak kelapa ke kawasan yang melepuh 2-3 kali sehari. Lakukan kaedah merawat lepuh dan luka berair ini dengan kerap sehingga keadaan bertambah baik.

5. Minyak Biji Kastor

Selain minyak kelapa, minyak biji jarak juga didakwa berkesan untuk merawat lepuh kulit.

Cara merawat lepuh dengan medium biji jarak adalah sama dengan minyak kelapa, cuma perlu sapukan minyak ini pada bahagian kulit yang melepuh. Sapukan setiap hari sebelum tidur sehingga lepuh sembuh.

Baca Juga: Punca & Gejala Rheumatism Perlu Diperhatikan Pada Usia Muda

6. Aloe Vera

Gel daun lidah buaya telah lama dipercayai berkesan dalam menyembuhkan luka kulit, termasuk lepuh. Menurut penyelidikan yang dikeluarkan oleh Jurnal Sains Perubatan Iran, Gel aloe vera mempunyai sifat anti-radang. Bukan itu sahaja, ia juga berfungsi untuk:

  • Meningkatkan penghasilan kolagen.
  • Menjana semula sel kulit yang rosak.

7. Calendula

Calendula adalah bunga yang tumbuh pada tumbuhan Marigold. Calendula yang banyak tumbuh di selatan Eropah juga dikatakan mampu merawat lepuh kerana ia menghalang keradangan dan menggalakkan penyembuhan sendiri kulit.

Malangnya, Calendula pada sesetengah orang yang mempunyai kulit sensitif boleh menyebabkan reaksi dermatitis pada kulit mereka. Adalah idea yang baik untuk berunding dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan kaedah merawat lepuh ini.

8. Sayang

Bercakap tentang kebaikan madu nampaknya tidak berkesudahan. Ya, madu juga termasuk dalam senarai ubat kulit lepuh semulajadi. Menurut kajian yang dijalankan pada tahun 2004, sapukan madu pada kawasan kulit yang melepuh adalah berkesan untuk merawat lepuh.

Walaupun terdapat bukti saintifik untuk menyokong manfaat madu untuk merawat lepuh, anda harus bertanya kepada doktor anda sebelum melakukan kaedah merawat lepuh dengan madu ini.

9. Cuka Epal

Siapa sangka, rempah masakan yang satu ini juga boleh merawat lepuh pada kulit. Kandungan asid dalam cuka sari apel didakwa mempunyai sifat antibakteria.

Dengan cara itu, cuka sari apel boleh dikatakan mempunyai fungsi yang hampir sama dengan salap untuk melepuh seperti kulit. sulfadiazin perak iaitu mengatasi jangkitan kuman dan menghalangnya daripada merebak ke kawasan kulit yang lain.

Sapukan cuka epal cider secukupnya pada kawasan kulit yang melepuh 2-3 kali sehari. Lakukan dengan kerap sehingga lepuh kulit sembuh.

10. Teh Hijau

Sama seperti minyak kelapa, sebab mengapa teh hijau boleh digunakan sebagai cara untuk merawat lepuh adalah kerana tumbuhan ini mengandungi bahan anti-radang.

Cara merawat lepuh dengan teh hijau ialah dengan merendam bahagian kulit yang melepuh di dalam air rebusan teh hijau yang telah dicampur dengan serbuk penaik. Fungsi serbuk penaik di sini tidak lain adalah agen antiseptik untuk mengoptimumkan kaedah rawatan.

Lakukan kaedah ini dengan kerap 1-2 kali sehari sehingga lepuh pada kulit hilang. Anda boleh bertanya kepada doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat kulit lepuh semulajadi ini.

Perlu diingat, tidak semua keberkesanan ramuan herba dalam merawat kulit melepuh telah diuji seratus peratus, dan kesannya boleh berbeza untuk setiap individu. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor jika anda ingin menggunakan ramuan herba sebagai cara untuk merawat lepuh.

Baca JugaPilihan Makanan untuk Penyakit Fibromyalgia (Sedap dan Sihat)

Pencegahan Yang Boleh Anda Lakukan

Berikut adalah beberapa petua supaya lepuh kulit tidak kembali, termasuk:

  • Sentiasa berhati-hati (sediakan perlindungan) semasa menjalankan aktiviti berkaitan cecair panas atau kebakaran.
  • Elakkan aktiviti yang mencetuskan geseran pada tangan atau kaki anda.
  • Gunakan kasut atau sarung tangan yang bersih dan selesa mengikut aktiviti yang dijalankan seperti bersenam atau memandu.
  • Kalau kerap pakai heels, jangan pakai heels lama-lama.
  • Pastikan kulit bersih.
  • Pastikan kulit sentiasa lembap, terutamanya di kawasan kaki.
  • Pastikan badan anda terhidrat dengan minum sekurang-kurangnya 1.5 liter air setiap hari.

Itulah maklumat tentang cara merawat lepuh dengan kedua-dua ubat perubatan dan semula jadi. Semoga info ini bermanfaat ya Kawan Sihat!

Leave a Comment

Artikel Terkait